Vasten leeft vooral bij jongeren


Een opmerkelijke kop in het Reformatorisch Dagblad. Uit onverdachte (en onverwachte) hoek schrijft deze degelijke krant over een onderzoek dat opiniepeiler Maurice de Hond uitvoerde in opdracht van de rooms-katholieke ontwikkelingsorganisatie Cordaid.
Uitkomst: Tien procent van de Nederlanders geeft aan in de vastentijd te gaan vasten of 'dingen anders te doen'. Vooral bij jongeren leeft vasten.
Bijzonder is dat dit jaar het begin van de vasten (een roomskatholiek gebruik) en de biddag voor gewas en arbeid samen vielen. Ik had altijd de gewoonte op de eerste van de 40dagen naar Pasen me bij onze rooms-katholieke zusters en broeders aan te sluiten, maar laat dit keer mijn protestantse traditie voor gaan.
Gemiste kans? Was het niet mooi geweest alle gelovigen met een askruisje en een stevige preek in een viering de vasten te laten beginnen?

In ieder geval leeft bij onze jongeren de vasten ook. De stepgroep So double You heeft afgelopen weekend een etmaal gevast. En een ander jong gemeentelid maakte een eigen 40dagen kalender.

Reacties