Vogelen Zouwe BoezemHet was een heel divers gezelschap. Twee tieners, van wie er een net een spreekbeurt over vogels op school gehouden houdt, een fotografe, wandel- en natuurliefhebbers. Voor een enkeling was het zelfs een kleine bedevaart...
Met twaalf mensen trokken we op zaterdagmorgen 16 april naar de Zouwe Boezem tussen Lexmond en Ameide. Zo dichtbij Houten dat een de tocht zelfs per fiets ondernam. Het was heerlijk weer en we troffen een waar vogelparadijs aan. Vanuit het riet klonken veelveeldig rietzangers en -gorzen. En ik zag mijn eerste snor, en hij bleef ook nog mooi in beeld voor mijn camera zitten:

De blauwborst miste ik, maar zag wel de eerste visdief en zwarte stern van dit jaar. De kleine karekiet was nog niet gearriveerd, maar we waren wel getuige van een boeiend schijngevecht tussen een kraai, een buizerd en een torenvalk.
Het is leuk met beginnende vogelaars er op uit te trekken. Ze zijn enthousiast, leergierig en het is leuk samen te ontdekken wat je ziet. "Ik zie een eend met een groene vlek", en een forse vogel met veel blauw en bruin. Doorvragend en spiedend door verrekijker en telescoop kom je er dan meestal wel uit.

Reacties