Grote stilte?


Vanmiddag heb ik de groep kloostergangers uit Houten uitgezwaaid.
Morgen sluit ik me bij de groep aan.
Aanvankelijk zou ik ook vandaag vertrekken maar een galadiner van onze jongste zoon vanavond ter afsluiting van zijn opleiding ging natuurlijk voor. Nu studeert hij aan Leerschool Het Klooster, dus we waren vanavond wel al in stijl. We aten in de kapel van het voormalige Kruisherenklooster in Amersfoort.

Bij het vertrek van de Houtens kloostergangers sprak ik twee mensen in de kerk. "Dat is niets voor ons, hoor, zo'n kloosterweekend. Ik ben er veel te druk voor." Beiden zijn actief in de kerk en nooit doe je tevergeefs een beroep op hen.
Een enkele deelnemer aan het kloosterweekend kwam rechtstreeks van het werk. "Dat wordt een hele overgang, van de hectiek van de doordeweekse dag naar de stilte van het klooster".
Laatst las ik het boek van Christopher Jamison, benedictijns abtvan Worth Abbey in Sussex, bij de eerste serie The Big Silence. Het programma draait om vijf Britten die onder leiding van de abt de stilte opzoeken. Jamison is ervan overtuigd dat je in die stilte de kern van je wezen kunt ontdekken: je ziel en dat het daardoor mogelijk is om God te ontvangen.
Niet praten tijdens de maaltijd bijvoorbeeld blijkt een wonderlijke ervaring. Zeker als je zomaar uit je actieve leven in het ritme van de abdij stapt. Vervreemdend ook. En heilzaam?
Jamison zegt: "Ik denk dat we vluchten voor de stilte, en dat is niet goed. Maar natuurlijk is het niet voor iedereen heilzaam om een retraite te doen of iets dergelijks. Die echte stilte kan veel te confronterend zijn. In dat geval is het helemaal geen goed idee om een tijdlang het klooster in te gaan”.

Morgen sluit ik me aan bij de groep. Waarom? Omdat zo'n kloosterbezoek hopelijk de haast uit mijn leven haalt. Ik ben gewoon hard te werken. Maar de onrust van de mensen uit de uitzending herken ik ook. Het gaat maar door. Daarom vind ik het ook zo mooi wat abt Jamison zegt: je kiest ervoor om druk te zijn. Het heeft met je ego te maken, de illusie dat alles om jou draait.
Ik denk dat dat klopt. Dat inzicht schept ook de mogelijkheid om voor iets anders te kiezen.

Reacties