Een plastic zak waait vluchtig in de wind...


'The answer my friend is blowing in the wind'.
Ik was verbaasd dat Bob Dylan bij zijn concert in Amsterdam, 30 oktober jl., zijn (prachtige) concert eindigde met het al te bekende Blowing in the wind. Mensen die nog nooit van Dylan gehoord hebben, kunnen dat lied meezingen. Het is door honderden artiesten gecovered.
Maar nu dus opnieuw vertolkt door his Bobness zelf. Bij alle vragen die het leven stelt, "het antwoord waait vluchtig in de wind"(vertaling Bindervoet en Henkes).
Het was een mooie uitvoering, typerend voor Dylan: een oud lied in een nieuwe jasje. Alsof de wind er opnieuw over heen gewaaid had...

Afgelopen maandag schreef Trouw over het boek dat Elize de Bul schreef: Dans met een plastic zak. De filosofe denkt na over de dingen die er toe doen in het leven. Vaak zijn dat grootse dingen. De orkaan die de Filipijnen treft haalt het nieuws. Terecht.
Maar daarnaast vraagt zij aandacht voor het alledaagse. En zij verwijst expliciet naar een scene uit de film American Beauty.
Het toeval wil dat die film woensdag 20 november as. te zien is in Zin in Film (zie onder).

De scene betreft een video-opname van een plastic zak, gefilmd door de 18-jarige Ricky Fits. Hij is een eenling. Een engerd die de dagelijks dingen vastlegt op video. Wat hem raakt. Zijn videobeelden zouden wij niet 'mooi’ noemen. Een overleden zwerver aan de kant van de weg. Hij filmt ook zijn buurmeisje, ongegeneerd, irritant - vindt zij ook.
Op een dag laat hij haar de opname zien van een plastic zak blowing in the wind. "Het was de dag dat ik besefte dat er een hele wereld schuil gaat achter de dingen.

http://www.youtube.com/watch?v=gHxi-HSgNPc

"It was one of those days ... there’s this electricity in the air, you can almost hear it, right?
And this bag was just … dancing with me. Like a little kid begging me to play with it. For fifteen minutes. That’s the day I realized
that there was this entire life behind things […]. Video is a poor excuse, I know. But it helps me remember… I need to remember…
Sometimes there’s so much beauty in the world I feel like I can’t take it… and my heart is going to cave in."


Van engerd wordt hij in de film (die bol staat van schone schijn) de mens die werkelijk ziet. Die ondanks dat hij zich verschuilt achter zijn camera, werkelijk ziet met het hart. "Een ongelofelijk welwillende kracht die me wilde laten weten dat er geen reden was om bang te zijn, werkelijk niet".

Woensdag 20 november, Schoneveld Houten, 19:30 uur. Toegang gratis; consumptie voor eigen rekening. Nagesprek o.l.v. Martin Snaterse
Look closer!


Reacties