Soms is de cirkel rond...Grappig hoe dingen soms samen komen.
Als enthousiast vogelaar volg ik de berichten over de (kleine) invasie van sneeuwuilen in Nederland. Deze zeldzame uil uit het hoge noorden doet af en toe Nederland aan, maar zoveel tegelijk, dat is bijzonder. Zeker als blijkt dat niet hun eigen wieken hen hierheen droegen, maar dat ze per schip van Canada naar Europa mee liften.
(Nu maar hopen dat ze niet als 'exoten' aangemerkt worden. Dan zou hen hetzelfde lot treffen als de huiskraaien van Hoek van Holland. Van huiskraaien is bekend dat ze meeliften op schepen; dat is hun normale manier van verspreiding. In de twintig jaar dat ze in de kustplaats vertoeven, is hun aantal slechts langzaam gegroeid tot 20. Ze vormen geen enkele bedreiging. Toch besloot de provincie Zuid Holland tot uitroeiing van de kleine populatie. Schande! Vergeef me deze hartekreet.)

Terug naar de sneeuwuil.
Frank Magdelyns uit Houten attendeerde me op een exemplaar van de Harry Potter-uil die in Amsterdam (Oud West) is neergestreken. Filmpje van AT5 bekeken http://www.at5.nl/artikelen/120311/zeldzame-sneeuwuil-gespot-in-de-stad Interessant!

Maar wat me ook intrigeerde was de naam van de ontdekker: Frans Franciscus. Is dat niet de schilder van een prachtig schilderij dat ik de afgelopen advent had getoond in een kerkdienst? Inderdaad. Hij is het! In vogelaarstermen: een lifer!

Annunciatio, Frans Franciscus, 2001, Collectie Museum Catharijneconvent

Ik zag het schilderij voor het eerst in het Catharijneconvent, Utrecht.
Een vrouw die in het lezen van een boek onverwacht gestoord wordt.
Een lichtvoetige man die een lint van harten over haar uitstort.
Wie zijn zij?
Hebben ze elkaar net leren kennen of hebben ze al een relatie?
Op het eerste gezicht een vrolijke afbeelding, misschien voor Valentijnsdag?
Wat zeggen al die hartjes op de rok van de vrouw en de vleugels op de schouderbladen van de man?

De titel van het schilderij (Annunciatio) geeft een hint: aankondiging (aan Maria)
Frans Franciscus (Utrecht 1959) heeft op een heel originele manier een bekend thema uit de christelijke iconografie verbeeld.

Maar ik deed nog een grappige ontdekking: de gelijkenis tussen de engel Gabriel en zijn maker is wel heel duidelijk...

Kunst, ornithologie en theologie, engelen en vogels, soms is de cirkel opeens rond...
Met dank aan Frank!

Reacties