40 dagenpost - #dag25 koester een groter verhaal

 


"Nederigheid en dankbaarheid zijn een vruchtbare bodem voor het koesteren van een verhaal." schrijft Wells. [47/42] Ik mijmer over deze wijze woorden. 

Vandaag verkiezingsdag. Ik heb meer dan anders debatten gehoord, meningen over tafel zien vliegen. Vaak waren het matige monologen met de bedoeling het eigen gelijk in één minuut over het voetlicht te brengen. Het heeft me niet of nauwelijks geholpen mijn keus straks met het rode potlood te maken. 

De reden? Er is geen samenhangend overkoepelend verhaal. Geen inhoudelijk en visionair leiderschap. Zo weinig politici die uit hun hart spreken of hun ziel kunnen openen. 

Enfin ik geef het onze volksvertegenwoordigers te doen. Alles wat je doet of laat (een hoofddoek op bij een staatsbezoek; je rijbewijs vergeten bij het stembureau; buiten de lijntjes schaatsen) ligt onder een vergrootglas. En dan heb ik het niet over alle haat-tweets die zij als substituut van de Middeleeuwse pek met veren over zich heen gestort krijgen. 

Het lijkt mij ontzettend moeilijk om hierbij de bron van je leven en je ziel open te houden. 

Ik sprak ooit met mijn vader over politici die na hun actieve loopbaan ruimhartig van koers veranderden. 'Zo jammer dat ze pas na hun pensioen hun hart konden laten spreken', zei mijn hij. 

We dachten aan Sicco Mansholt, die vlak voor zijn pensioen werd geconfronteerd met de negatieve gevolgen van zijn beleid als landbouwminister en eurocommissaris. Hij besluit zich tegen zijn eigen beleid te keren. Aan Ruud Lubbers die zich na zijn actieve loopbaan in de politiek inzet voor vluchtelingen. Aan Herman Wijffels die zich inzet voor een duurzame economie nadat hij topman bij de Rabobank af was. 

Ik bedoel dat niet cynisch. Het geeft aan hoe ingewikkeld het is buiten je eigen kaders te kijken. En dat ik politici en beleidsmakers het zo gun gegrepen te zijn door een groot verhaal, een visioen. 

Dat raakte me in het interview dat Trouw eergisteren publiceerde met oud-diplomaat Edy Korthals Altes (97 jaar is hij inmiddels). 

In 1984 ziet hij in een droom het gelaat van Christus, die hem aankijkt. "Ik ervaar intense compassie en in de levende ogen zie ik één vraag: ‘En jij? Wat heb jij gedaan, met jouw ­mogelijkheden op dit kritieke moment?’"  

Na die droom ervaart hij een immense vrijheid. Vrijheid om stelling te nemen in de ingewikkelde dillema's zoals de kernwapenwedloop. Hij neemt ontslag uit actieve dienst. 

Korthals Altes: "Het is denk ik één van de kernvragen van onze tijd. Waar richten wij ons op? De mens is zichzelf centraal gaan stellen, zonder bewust contact te maken met dat wat boven hemzelf uitstijgt. Met andere woorden: de mens is aan zichzelf overgelaten en denkt het zelf wel te weten."

Wat een bevrijding als je je kunt toevertrouwen aan een groter verhaal, aan de stem van Christus die je vrij maakt. 

"Er zijn mensen nodig met een sterk verantwoordelijkheidsgevoel, die bereid zijn om risico’s te nemen en ook ‘nee’ kunnen zeggen. Nee zeggen, omdat ze vrij zijn. En vrij zijn, omdat ze geraakt zijn door het wonder van het leven."

Woorden naar mijn hart. 

Daarom ga ik vandaag met een huppeltje stemmen. Bescheiden omdat ik weet dat ik het niet beter zou doen dan de gemiddelde volksvertegenwoordiger. Dankbaar omdat we in een democratisch land leven waar ieders stem telt. 

En ik stem op iemand buiten mijn eigen beperkte zicht: een vrouw, jong, met een migratieachtergrond, die zich inzet voor een inclusieve samenleving en duurzaamheid. 

Nog een keer Korthals Altes: "Ik heb veel hoop dat de jonge generatie gaat aangeven: zo kan het niet langer. De vraag is daarbij wel: wie geeft de jeugd haar inspiratie? Het leven is te plat geworden, met weinig echte diepgang. Maar er zijn allerlei tekenen die wijzen op de aanzet tot een nieuw bewustzijn en het besef dat we een andere koers moeten inslaan."  


https://www.trouw.nl/religie-filosofie/oud-diplomaat-edy-korthals-altes-we-hebben-mensen-nodig-die-nee-zeggen-omdat-ze-vrij-zijn~bee26c82/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.bing.com%2Fmogelijkheden&fbclid=IwAR07Pf7NGi5YIX6bLUvZAkRUZq0KseaHW9mvuqsag35NByLEmMjh0bKzEWk


Elke dag van de 40dagentijd deel ik een leeservaring bij Samuel Wells | Walk humbly. Encouragements for Living, Working, and Being | ISBN9781786221506 | Gebonden | Canterbury Press Norwich | 2019 | € 19,95 | ebook € 12,09

Verkrijgbaar bij de lokale boekhandel. 

[Er is ook een Nederlandse vertaling: 'Leef dicht bij God' | Van Wijnen, Franeker | 2020 | ISBN: 9789051945768 | € 12,50]  

Reacties