40 dagenpost - #dag27 omvorming


Het kenmerk van het grote verhaal is dat het de rollen omdraait. Ik bedenk niet een verhaal. Ik kom in een verhaal voor dat mij bedenkt. 

Vanuit mijn aardse bestaan kan ik van alles vinden en ontdekken en bedenken. Kom ik zo God op het spoor? Dat is zo maar mogelijk. 

En als dat zo is, doe je misschien de wonderlijke ontdekking dat je gevonden bént. 

Die omkering ben ik gaandeweg gaan ontdekken door een manier van bijbel lezen die 

Je zet daarbij vier stappen. Je kiest een bijbelgedeelte. Dat kan bijvoorbeeld de dagtekst van Taizé zijn. Voor vandaag us dat: "Het evangelie is Gods reddende kracht voor allen die geloven." (Romeinen 1:8-17) 

1. lezen. Lees de woorden tekst langzaam, zorgvuldig en het liefst hardop. Herhaal dat een par keer. Proef de woorden. Je hoeft ze niet te begrijpen, niet uit te leggen. Proef zorgvuldig de smaak, zoals je heel langzaam op een rozijn kauwt. Wat staat er? Wat hoor je? 

2. mediteren. Overweeg de tekst, mediteer erover. Zijn er kernwoorden, herhalingen? Wat is de context? Hoe komen de woorden bij je binnen? Welke gevoelens komen bij je boven? Waar raakt het je? 

3. bidden. Verruim de ervaringen die al lezend en proevend opdeed en verwoordt ze in een gebed. Dat kan een enkel woord zijn. Of een zin. Die kan een heel andere inhoud of betekenis hebben dan dat wat je las. Zo klinkt het in de ruimte van je ziel. Bidden is verlangen. En je ziel weet vaak al eerder wat je nodig hebt of wat aan de orde is. Vertrouw erop dat dit de manier is waarop jij de Eeuwige wil aanspreken. Dat het niet bedacht is. 

4. contempleren is het moment dat je alleen maar beschikbaar bent. Nu hoeven er geen woorden te klinken. Besef dat je je bevindt in een ruimte voorbij je eigen grenzen en weten. Zoals je kan beseffen dat jij het niet bent die ademt, maar dat je geademd wordt. 

Als je deze manier van lezen en bidden vaker beoefent, zul je iets gaan ervaren van wat Wells bedoelt: "De essentie wordt onderdeel van het bestaan. Jezus werd mens. Het Woord is mens geworden." 


Het is prachtig verwoord in het gedicht ‘Over het gebed ’ van de Pookse dichter en Nobelprijswinnaar Cheslaw Milosz: 

Je vraagt me hoe je kunt bidden tot iemand die niet bestaat. 
Ik weet alleen dat het gebed een brug van fluweel bouwt
waarover we lopen en als van een trampoline opstijgen
boven landschappen met een kleur van rijp goud,
omgetoverd door de magische stand van de zon.
Die brug leidt naar de oever van Ommekeer
waar alles andersom is en het woord 'is'
een betekenis onthult die wij nauwelijks voorvoelen. 


Elke dag van de 40dagentijd deel ik een leeservaring bij Samuel Wells | Walk humbly. Encouragements for Living, Working, and Being | ISBN9781786221506 | Gebonden | Canterbury Press Norwich | 2019 | € 19,95 | ebook € 12,09

Verkrijgbaar bij de lokale boekhandel. 

[Er is ook een Nederlandse vertaling: 'Leef dicht bij God' | Van Wijnen, Franeker | 2020 | ISBN: 9789051945768 | € 12,50]  

Reacties