40 dagenpost - #dag33 een dagelijkse handeling als ritueelBij elke regel op pag. 57-58/50-51 (de eerste alinea's van hoofdstuk 6 'Wees trouw') zou ik een dag stil kunnen staan. De 40dagen tijd zou -als ik over elke zin een stukje over zou schrijven - wel 100 dagen duren. Enfin volgend jaar is er een herkansing met weer andere accenten. 

Het accent dat ik er voor vandaag uitpik: "erken je behoeftigheid en gebrek wat betreft kleding, voedsel, een dak boven je hoofd, gezelschap, werk."

Ik ontdek dat die behoeftigheid aan de dagelijkse dingen zo vanzelfsprekend bevredigd worden, dat ik me van het verlangen er onder vaak niet bewust ben. 

Achteloos trek ik mijn kleren aan, reageer vrijwel direct op de impuls mijn maag te vullen, draai de sleutel van mijn huis gedachteloos om, zoek contact, doe mijn werk. 

Ogenschijnlijk aan niets gebrek. Het is allemaal is binnen handbereik. Maar is daarmee mijn verlangen gestild? Mijn nood geproefd? Mijn dankbaarheid geuit? 

Ik zoom nog verder in op 'het dak boven mijn hoofd'. Dat is de buitenkant die een binnenkant in zich huisvest. 

Een lied van Kees van der Zwaard, Plek, zingt in me: 

Alles wat ik zoek
Is een plek om te bestaan
Een huis om in te wonen
Een weg om langs te gaan
Een wei, een plein, een tuin, een tent
Ik zoek vooral een stem die zegt:
"Goed dat je er bent"

Die stem is mijn bestemming
Die worden zijn mijn doel
Achter mijn beklemming
Ligt een diep gevoel
Een ongehoord verlangen
Dat zachtjes naar me wenkt
En fluistert:
Laat je niet zo leiden
Door wat een ander van je denkt
Dus ik hoef niet aan te komen
Met wat ik kan en wat ik doe
Ik hoef niet uit te leggen
Man, ik ben zo moe
Niet reserveren, niet beleggen
Geld speelt geen rol
En niemand zal er zeggen:
"Sorry, het is vol

Dat is wat ik zoek
Een plek om te bestaan
Een huis om in te wonen
Een weg om langs te gaan
Een wei, een plein, een tuin, een tent
Ik zoek vooral een stem die zegt:
"Goed dat je er bent"

Een kleine oefening voor vandaag: bij iedere sleutel die ik in de hand neem en omdraai in het slot sta ik even bewust stil. Wat ontsluit ik? Wat sluit ik af? Welke ruimte betreed ik? Welke veiligheid heb ik nodig, heb ik behoefte aan uitdaging of aan rust? Wat zegt deze plek over mijn bestemming? 


"Wat is een rite? zei de kleine prins.

Dat is ook weer zo’n vergeten begrip, zei de vos. Een rite maakt dat de ene dag verschilt van alle andere dagen, het ene uur van alle andere uren" – Antoine de Saint-Exupéry, De Kleine PrinsElke dag van de 40dagentijd deel ik een leeservaring bij Samuel Wells | Walk humbly. Encouragements for Living, Working, and Being | ISBN9781786221506 | Gebonden | Canterbury Press Norwich | 2019 | € 19,95 | ebook € 12,09

Verkrijgbaar bij de lokale boekhandel. 

[Er is ook een Nederlandse vertaling: 'Leef dicht bij God' | Van Wijnen, Franeker | 2020 | ISBN: 9789051945768 | € 12,50]  

Reacties