Bigger than us. Een reis om de wereld in 7 portretten van jonge activisten

 


De wereld is groter dan je denkt ook als je denkt dat je wereld groter is dan je denkt (vrij naar Judith Herzberg). 

Denk je dat activisten onverantwoordelijke, school mijdende en gezag ondermijnende jongeren zijn? Serieus, zo reageerde iemand nadat ik in een preek lovend over Gretha Thunberg sprak. "Schandalig, laat dat kind gewoon naar school gaan in plaats dat ze haar tijd verdoet met spijbelen."  

Herken je die reactie? Dan zal de IDFA documentaire 'Bigger than us' je de schellen van de ogen doen vallen. Het biedt een zevental portretten van jonge mensen die aandacht vragen en strijden voor  uiteenlopende problemen: klimaatontwrichting, inperking van de persvrijheid, sociale onrechtvaardigheid, voedselonzekerheid, mensenrechtenschendingen of een gebrek aan toegang tot onderwijs. 

Stuk voor stuk nemen ze hun verantwoordelijkheid. Vaak al op heel jonge leeftijd. Allemaal geloven ze dat het anders kan en moet, en dat zij het verschil kunnen maken. Zoals Melati Wijsen, een 18-jarige activiste die sinds haar 12e al de strijd aanbindt tegen plastic vervuiling in haar land Indonesië. Met haar zus heeft ze 'Bye bye plastic bags movement' opgericht. Resultaat: de verkoop van plastic zakjes op Bali werd verboden.

In vaak hope-loze omstandigheden doen deze jonge mensen wat ze kunnen. Ik werd overspoeld door het afval, de troosteloosheid, de armoede, de ellende. De puinhoop die wij van de aarde maken. Melati loopt met Mary, die bootvluchtelingen op Lesbos opvangt, langs een immense 'begraafplaats' van afgedankte reddingsvesten. Het zijn nep-vesten gevuld met verpakkingsmateriaal die nooit een menselijk lichaam in zee drijvend kunnen houden. Er zit een miljoenen handel achter van handelaren die zo op een schandalige manier met hun nep-producten geld verdienen aan een levensgevaarlijke overtocht van de vluchtelingen op zoek naar veiligheid en vrede. 

Ondanks de vaak uitzichtloze ellende laten deze jonge mensen zich niet uit het veld slaan. Ze houden vast aan hun ideaal. De acties van Melati zijn succesvol. Ze spreekt zelfs de voltallige vergadering van de V.N. toe. 

Voor deze hoopgevende film reist Melati, inmiddels twintig, de wereld rond, op zoek naar medestrijders. Leeftijdgenoten die misschien het nieuws niet halen, maar wel levens veranderen en soms zelfs redden. 

Wat houdt de verandering tegen? De laksheid en doofheid van politiek leiders? Of zijn wij het zelf?Komende week te zien in o.a. De Lieve Vrouw, Amersfoort, 
DO 2 JUN 2022, 11:45, 18:30
ZO 5 JUN 2022, 15:40
MA 6 JUN 2022 16:00

Zie https://lievevrouw.nl/producties/film/jun-2022/bigger-than-us/?evcode=61382&utm_medium=email

Reacties