Leestip: De boom die bang was voor een roodborstje


Een kinderboek moet groot zijn, zodat je er helemaal in kunt kruipen. Het liefst met een ander, in mijn geval onze kleinzoon. Een kinderboek moet zo groot zijn dat het generaties verbindt.  

Een goed boek is een wereld die je openslaat, binnengaat en die zich bewonen laat. Met kleuren en illustraties die hun eigen verhaal vertellen, met taal die ontroert. Woorden en beelden die mijn oude wereld begrijpen en een nieuwe openen. Zó dat de tijd stilstaat in een ogenblik eeuwigheid.  

Zo’n boek dus. 

Zo’n boek is het nieuwe schrijfsel van Kees van der Zwaard. Kleurrijk geïllustreerd door Janneke Hoek. Het verhaalt over een boom die bang is: een reus die angst heeft voor een roodborstje. De boom is oud, maar hoe oud dat laat zich raden. Bij een mens tellen de jaren en dagen. Maar bij een boom?  

Hoe oud is een boom? 

Verkijk je niet op de buitenkant. De bast verraadt veel. Maar niet of de boom ruimte kreeg om zich te ontplooien. Stond een andere boom te dichtbij, zodat de boom zich inhield? Maar je adem inhouden, dat lukt zelfs een boom niet, hoeveel zuurstof hij ook maakt.  

Wie neemt de tijd om de groeipijn van de boom te tellen aan zijn jaarringen? Wie zegt ‘dank je wel’ tegen de gevelde reuzen in de Amazone? Wie rekent met alle seizoenen die de boom in zich draagt? Wie meet de diepte van zijn wortels? Wie kent zijn draagkracht, zijn door- en overzicht, de wijsheid waarmee zijn takken alles wat voorbijgaat overzien en wegwuiven?  

Dit boek gaat over mij 

Lezend, kijkend, bladerend – met je kleinkind op schoot, met het kind dat je bent – weet ik: dit boek gaat over mij. Diverse bezoekers kloppen aan de deur: de uil, de specht, de mus. Lief toch?  

Tot het vurige getik van de roodborst zich laat horen. De boom trekt zijn wortels in, zijn takken verkrampen, zijn bast houdt de adem in. Vuur is dood. Is vernietiging. Een diep weggedrongen herinnering vat vlam. Hoe overwin je angst? Rouw die als een zwaard je hart verwondt, als een zaag je groei beknot?  

‘Liefde drijft alle vrees uit’, zegt een vriend van Jezus. Hij is zo oud als deze boom. Hij put uit een diepgewortelde wijsheid. De boom durft de diepte van de liefde aan. Hij wordt vuurlicht, een lavastroom doorgloeit hem. Heilige grond. De roodborst wordt zijn gids naar vrijheid.  

Wat een levensboek! Ik kan niet wachten tot onze kleinzoon oud genoeg is om het samen met hem te lezen. Schoenen van de voeten, op de bank, met een groots boek waarin je kunt schuilen.  


De boom die bang was voor een roodborstje, Kees van der Zwaard (tekst) & Janneke Hoek (beeld en vormgeving), ISBN: 9789493198593, hardcover, 28 pagina's, €16,99.  

Reacties