Advent - kom uit je comfortzone - 30 november


De opdracht op de advenstkalender van Time to Turn luidt voor vandaag: Ga naar de website en download de bijbelstudie over Psalm 8. Psalm 8 is een psalm die gaat over de mens als kroongetuige: iemand die fijngevoelig waarneemt, onbaatzuchtig is, aanvoelt wat de Maker bedoeld heeft.

[de prachtige winterfoto is afgelopen zondag gemaakt door een gemeentelid, Wietske Otter. dank!]

De vertolking van de Psalm in het project Psalmen voor nu:

O HEER, onze Heer,
uw handtekening staat prachtig onder heel de wereld

U laat uw glorie hemelhoog bezingen
door kleine kinderen en zuigelingen
U bent te sterk voor tegenstanders,
uw vijand zwijgt, hij kan niet anders.
Als ik de hemel zie, dat wonder van uw hand
- U bracht de maan en elke ster tot stand –
wat is een kind dan, dat U aan hem denkt;
wat is een mens, dat U hem aandacht schenkt?

O HEER, onze Heer,
uw handtekening staat prachtig onder heel de wereld

U hebt de mens een ereplaats gegeven.
Bijna aan God gelijk, zo mag hij leven.
Mensen zijn, Heer, uw afgezanten.
U legt uw werk in mensenhanden:
De schapen op de dijk, de koeien in de wei,
alles wat leeft in de natuur erbij:
luchten vol vogels en zeeën vol vis,
al wat zijn weg door oceanen kiest.

O HEER, onze Heer,
uw handtekening staat prachtig onder heel de wereld

(http://www.youtube.com/watch?v=B6TFNK-s0_0)Lees Psalm 8

b. Voor verzen 4 t/m 10 is voor elk vers een typetje. Niet ieder van deze personen heeft Psalm 8 begrepen. Wie heeft het wel, en wie heeft het niet begrepen?

De typetjes

De weersdeskundige (vers 4) – Vandaag had ik dienst. Ik moest het weerbericht voor het journaal in elkaar sleutelen. Dan ben je de hele dag bezig met satellietbeelden. Of ik dat niet zat wordt? Echt niet! Dat is fantastisch man. Hoe meer ervaring je krijgt met die beelden, hoe meer je onder de indruk raakt van het heelal, ja van… de schepping.

De reiziger (vers 5) – Ik heb voor het eerst gevlogen. Amsterdam – New York. Te gek, echt. Indrukwekkend. Je krijgt trouwens wel een andere kijk op de dingen, zo vanuit de lucht. Je denkt dat een mens heel wat is. Maar als je in zo’n vliegtuig zit en je ziet dat gekrioel beneden en je beseft dat er nog een gigantisch heelal om die wereld heen zit dan vraag je je wel af wie de mens nu helemaal is. En… ja… dat God met ieder mens te maken wil hebben. Dat is dan helemaal bijzonder.

De chirurg (vers 6) – Wat een programma vandaag zeg! Ik heb de hele dag aan tafel gestaan. Een laparotomie, een thoracotomie en een klierdissectie. Niet niks dus. Maar, eerlijk is eerlijk. De mens zit mooi in elkaar. Als je die weefsels ziet en die structuren, fantastisch. Best vermoeiend zo’n dag. Maar aan de andere kant ben ik best een beetje trots… dat ik dit kan, en dat ik dit mag doen!

De journalist (vers 7) - Punt… save as… Yes, mijn artikel is klaar. En niet zomaar een verhaal. Nee het is een wetenschappelijke publicatie over de menselijke arbeid vanaf de industriële revolutie tot 2001. Natuurlijk heb ik er ook een aantal prognoses in gezet. Het is dus echt alleen maar vooruit gegaan. Maar er kan meer, meer, meer. En er moet meer, meer, meer. Echt, er zijn nog ruim voldoende grondstoffen. Enne, geen gezeur over de derde wereld. Onzin. Daar moeten we ons maar niet te druk over maken. Daar is geen beginnen meer aan. Nee, de westerse mens en het productie- en consumptieniveau van de westerse mens, wat een perspectieven dat biedt!!!

De tiener (vers 8) – Dat is nu echt belachelijk. Nu wil mijn vriendin ineens alleen nog maar make-up van de Bodyshop gebruiken. En waarom? Je blijft lachen! Omdat er voor Bodyshop producten geen dierproeven gedaan worden. Nou ja….

De visser (vers 9) – Sorry hoor… maar dit gaat echt te ver! Krijg ik alweer bericht van het ministerie dat de visquota bijgesteld zijn. Even kijken, hoe zeggen ze het, … beter voor de visstand, voor de voedselketen en… dat het ook nog van invloed is op de vogels. Ja hoor! En mijn portemonnee dan? Alsof die invloed niet telt!

De vakantieganger (vers 10) – Mijn foto’s zijn klaar. Dat was echt een te gekke vakantie zeg! Oké, beetje primitief wel, basic zeg maar: tentje, rugzak, wandelschoenen. Maar ik heb zoveel gezien! Grootse dingen: bergen, meren, bossen. En ook kleine dingen: bloemetjes, vlinders, kabbelende beekjes. Goed, ’t was soms best afzien, die tochten. Maar toch, vaak zat er gewoon een melodietje in mijn hoofd: ‘Deze God die aard en hemel schiep …’

b. Hoe kijk jij zelf naar de natuur? Ben je net als de dichter van Psalm 8 er echt van ondersteboven?

Reacties