God maakt niet gelukkig


(Bron IKON)
Met de uitdagende kop "God maakt niet gelukkig" meldt de IKON het volgende:
"In het verleden beweerden sociologische studies dat een godsdienst een persoon gelukkiger maakt vanwege de relatie met God/het Hogere. Een nieuwe studie veegt dat idee echter van tafel: godsdienst maakt mensen gelukkig vanwege de menselijke relaties.
Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Wisconsin-Madison. De resultaten zijn verschenen in het toonaangevende, wetenschappelijke tijdschrift American Sociological Review. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 2000 Amerikanen. In 2006 en in 2007 werden zij geïnterviewd.
Mensen die regelmatig een religieuze bijeenkomst bezoeken en veel en goede contacten onderhouden met medegelovigen zijn gelukkiger dan mensen die ook vaak religieuze bijeenkomsten bezoeken maar geen sociale contacten onderhouden. Dat geldt ook voor mensen die in hun eentje – bijvoorbeeld thuis – hun geloof belijden.
Vriendschappen bepalen dus vooral iemands geluk. Het geloof zelf heeft daar veel minder invloed op, zo toont het onderzoek aan."

Wil je op nietszeggende manier je mening kracht bij zetten, dan leid je dat in met 'uit onderzoek is gebleken'.
Het onderzoek heb ik niet gelezen, maar het is intrigerend wat hier gesteld wordt. In ieder geval niet dat God niet gelukkig maakt of kan maken. Het zou een revolutie zijn als dat wetenschappelijk aangetoond dan wel geloochenstraft kon worden. God is nu eenmaal geen voorwerp van wetenschappelijk onderzoek.
Bovendien suggereert het artikel een dat geloof iets in dat los van context en contacten met anderen functioneert. Ik dacht het niet!

Reacties