Vogeltelling in Blokhoven


Elke middelste zaterdag van de maand trekt een groepje vogelaars uit Houten erop uit om de wintervogels in polder Blokhoven (Schalkwijk en Tull en 't Twaal) te tellen. In groepjes van 2 of 3 fietsen we de polder door en tellen op vaste punten de wintervogels. Het gaat in eerste instantie om ganzen e.d., maar we zien het ruim. Ook roofvogels, andere (winter)vogels zoals kramsvogels, zilverreigers tellen we.

Sinds ik in Houten woon doe ik mee. Met veel plezier. Vandaag was het heel bijzonder vanwege het prachtige winterlandschap. De sneeuw dempte veel geluiden en tegelijk leek het alsof het geluid ook verder droeg. Zo vloog er een kilometer of wat van ons vandaan een immense groep ganzen op. Uit meer dan duizend kelen klonk een luid gegak. Alsof er een trein voorbij reed!
Bijzonder was de buizerd die we midden op de weg aantroffen. Hij had zo juist een kokmeeuw te grazen genomen. Uitzonderlijk, althans ik had het nog nooit waargenomen. Aanvankelijk trok hij zich niets van ons aan en ook niet van de passerende auto's. De meeuw spartelde wild, maar het leek mij een bekeken zaak: de buizerd had z'n kostje weer verdiend.

Ook van een passerende rouwauto (ik dacht nog: dat is snel, de meeuw is nog niet eens dood) trok hij zich niets aan. Toch leek het de roofvogel beter zijn prooi naar de berm van de weg te verslepen. Dat had hij beter niet kunnen doen. De meeuw(was hij toch wat te groot?) zag zijn kans schoon en bevrijde zich uit de klauwen van zijn belager. Op enigszins wankele vleugels koos hij de vrijheid. De buizerd trok zich terug in een boom, ook beduusd van het avontuur. En ook hij met verfomfaaide veren.

Reacties

Frank zei…
Wat een waarneming!! En dan nog op foto krijgen ook. Valt me mee dat er nog zoveel te zien is tijdens sneeuw. Ik had als zomerliefhebber de indruk dat de natuur stilstaat dan.
rino jonkers zei…
hoi Martin,

Wat een boeiend verslag van je vogelavontuur en een fantastische fotografie. Prachtig!!

groet,

Rino Jonkers