Gastvrijheid is meer dan het krijgen van onderdak


Met een mengeling van nieuwsgierigheid en spanning betraden we op een vrijdagmiddag begin januari het kloostergebouw van Abdij Koningsoord.
De zuster-portier verwelkomt ons hartelijk. De gastenzuster geeft een korte rondleiding en wijst ons de gastenkamer met bibliotheek, de eetkamer, de kerkzaal.
Het huis ademt een sfeer van rust die versterkt wordt door het donker buiten. Ze vertelt ons over wat basisregels: eten in stilte, de toegang van het gastenverblijf, het slot en de kloostertuin zijn voor ons niet toegankelijk.
Op de kamer ontdek ik nog wat aanvullende informatie. Zo ligt het internet tussen 21:00 en 7:00 uur er uit om de rust (ook innerlijk) te waarborgen!
Koningsoord hoort tot de familie van de Benedictijnerorde, genoemd naar de grondlegger, Benedictus. Deze orde heeft in haar geschiedenis hervormingen doorgemaakt.
De officiele naam luidt Cisterciënzers van de stricte observantie (achter de namen van deze kloosterlingen zie je vaak de afkorting OCSO staan). Deze tak is ontstaan in 1098 in Cistercië, Cîteaux, Frankrijk. Later vond er nog een hervorming plaats vanuit het klooster ‘La Trappe’ (ook in Frankrijk). Hierdoor heet deze orde in de volksmond ‘Trappisten/Trappistinnen’.
Veel van de oorspronkelijke restricties worden nog nageleefd, maar veel zijn ook versoepeld. De zwijgplicht is opgeheven, het nachtofficie is verschoven van 2:00 uur naar 4:30 uur. Op zich nog vroeg genoeg. Gebleven zijn de zeven gebedstijden, die gekenmerkt worden door het zingen van de Psalmen, lezingen en gebeden.

(wordt vervolgd, artikel in wording)

Reacties