Polder Blokhoven en Steenwaard


Het mooie lenteweer lokte mij vanmiddag naar polder Blokhoven en de uiterwaarden van de Lek. Mijn vaste vogelstek sinds ik in Houten woon.
Het was heerlijk weer. En wat een genot om de roep van de kievit weer volop te horen. Ze buitelden en dartelden er lustig op los. De lente is in alle heftigheid los gebarsten!
Een van de mooiste beschrijvingen van de vlucht van de kievit is van de theoloog Oepke Noordmans. "De kievit, die, één en al vleugel, in mateloze vreugde over deze mogelijkheid, in giervlucht en duikvlucht voor Gods aangezicht de deugd probeerde van het uitspansel."
Daarna spreekt de Friese dominee over "de leeuwerik, zich beitelend in het blauw des hemels zijn trap. klimmende en het 'lied der trappen' zingende tot de top. Hoe vol eerbied is de herinnering aan de zwaluw en haar heilig gastrecht, dat onder Gods bijzondere bescherming stond."
Helaas de leeuwerik is bijna verdwenen uit onze streken.
Wel veel, heel veel ganzen. Waaronder deze grauwe gans die gezien zijn andere kop- en halstekening produkt is van een uitstapje buiten de soort.

Is het een hybride grauwe gans x canadese gans?Behalve het gekievit van de buitelaars hoor ik ook de klaterende roep van wulpen: en ja hoor een grote groep van wel 60 krombekken.Ook honderden eenden, wilde eenden, smienten, maar ook een enkele pijlstaart. Prachtige eend!

Op de terugweg weer door polder Blokhoven: een statige ooievaar. Zou hij in de buurt een nest hebben?

Reacties

Sjerp Weima zei…
Hoi Martin. Mooi om te zien hoe de Blokhovense wetering er nu totaal anders bij ligt dan op de foto die je 17 december maatke. Ik vermoed hetzelfde "uitstapje" achter de hybridegans dan jij. Je Pijlstaart in bruiloftskleed staat er mooi op! Vanaf de "Scheidingsweg" heb je zicht op een aantal ooievaarsnesten; de meest westelijke is veelal bewoond.