De Verdieping stopt


De protestantse gemeente van Houten kent twee jeugdkerken, dat zijn maandelijkse diensten die helemaal door en voor jongeren georganiseerd worden. De ene is Jeugdkerk Nieuwe Stijl de andere De Verdieping. Ze worden gekenmerkt door een losse stijl, muzikale begeleiding door een band, korte en krachtige presentatie, (meestal) een sketch, interactie, een heldere toespraak en het late tijdstip ('s middags).
Een paar jaar geleden waren jeugdkerken in Nederland een hype. De Houtense JNS was een voorloper. Het trok misschien niet zoveel bezoekers als zeg maar de Doorbrekers in Barneveld, maar het tweede lustrum heeft ze al ruimschoots achter de rug. Het initiatief wordt ook gedragen door veel ouderen. Ze zijn bezoeker, ondersteunen de jongeren en helpen hen het zelf te doen.
Minder goed verliep het met De Verdieping. Deze 'verdiepende jeugdkerk' was bedoeld als opvolger van JNS, maar dat bleek niet goed te werken. Interesannte thema's en sprekers, wat meer variatie en breedte in de muziekkeus, iets 'volwassener' opzet. Maar na vijf jaar concluderen we dat er onvoldoende draagvlak is. Jammer maar ook geen drama. Soms begin je met iets nieuws en soms stop je met iets.
Aanstaande zondag, 26 juni, is de allerlaatste Verdieping.
Frank Dijkstra (hij is toevallig een van de coaches van deze jeugdkerk) is dan de spreker. Hij gaat het hebben over het onderwerp "Geloof en Kunst".
"Wat hebben kunst en geloof met elkaar te maken? Alles! In beide gaat het over wat ons ten diepste bezig houdt. De vroege kerk drukte het geloof uit in kunst. Kijk bijvoorbeeld naar de schoonheid van kerkgebouwen van eeuwen her. Hoe drukken kunstenaars van nu hun geloof uit? En wat betekent kunst van niet gelovige kunstenaars voor ons?"
We gaan er dus geen treurig afscheid van maken. Maar een mooie, feestelijke viering.

En... het bloed kruipt waar het niet gaan kan. De kerngroep is al bezig met nadenken over een mogelijk vervolg op De Verdieping. Kernwoorden: toegankelijk, een viering waarvan je zegt: daar wil ik mijn vriend(in) ook wel eens mee naar toe nemen, met thema's die mensen bezig houden.
Wil je meedenken? Eind augustus gaan we brainstormen. Laat van je horen...
O ja, en de vraag naar de plaats van jongeren in de kerk is natuurlijk niet opgelost met twee of een jeugdkerken. Ik blijf dromen van (en werken aan) een kerk die ook in haar gewone dienst van doen en laten herkenbaar is voor mensen uit verschillende generaties. Maar dat jeugdkerken tieners en jongeren weg houden uit de kerk, lijkt me een mythe.

Reacties