ThIS: Theologie in stukjes

In de Opstandingskerk is een nieuw project van start gegaan: theologie in stukje. Naar het model van de cursus Theologie voor gemeenteleden, al jaren een groot succes, hebben we in werkgroep Vorming & Toerusting deze cursus op maat gesneden: blokken van twee lessen, vier blokken per seizoen. Met als docenten eigen kweek: de eigen predikanten en theologen-gemeenteleden. Nynke van Andel verzorgt het tweede blok 'liturgiek' en ik heb het spits afgebeten met Nieuwe Testament. In het voorjaar verzorgt de hersteld hervormde predikant van Houten, ds Ruud van Rooijen het blok kerkgeschiedenis. 
De deelname is overweldigend: meer dan 35 mensen tekenden in. Kennelijk is er behoefte aan verdieping, achtergrond.
De eerste les behandelden we de 'synoptische evangeliƫn' Mattheus, Markus en Lukas en bekeken we de opbouw van het evangelie naar Mattheus. Zijn evangelie is strak opgebouwd aan de hand van vijf leerredes (zoals er vijf boeken van Mozes zijn).
We ontdekten ook dat hij ook zijn 'handtekening' in het boekje zette, zoals schilders soms zichzelf afbeelden in een schilderij: ‘Zo lijkt iedere schriftgeleerde die leerling in het koninkrijk van de hemel is geworden op een huismeester die uit zijn voorraadkamer nieuwe en oude dingen tevoorschijn haalt.’ (Mattheus 13: 52).
Dat is wat Mattheus voor ogen staat: het oude (Testament) weer te voorschijn halen in het licht van het nieuwe: de ontmoeting met Messias Jezus. 



Hendrick Terbrugghen - De roeping van Mattheus (1621)





De volgende keer gaan we ons verdiepen in Paulus. Ter voorbereiding ga ik het boek van Patrick Chatelion Counet, Genie of misgeboorte. Zeven vooroordelen over de apostel Paulus, maar eens herlezen. 

Reacties