Rikko Voorberg nam ons mee in zijn zoektocht naar verbinding, het omgaan met mislukkingen en zijn manier om te ontdekken wie God is. Voortdurend is hij bezig plekken te creëren voor een wereld waar je op hoopt. Hij zoekt verbinding met de buurt waarin hij leeft. Met concrete daden. Tekens zijn het. Hoe het anders kan. Hij bezorgde een zee van bloemen bij mensen die belaagd werden met een bom. [De Volkskrant kopte: Eerst bommen, dan bloemen]. Hij bouwde een kerstboom gemaakt van schroot en de buurtbewoners hingen die vol met droomwensen. Zodat de buurt weer hoop krijgt en meer ziet dan de achterstand die de laatste jaren toenam. Hij deed een oproep: bij wie mag pedofiel Benno L. in de straat komen wonen. Dat soort tekens.
https://www.trouw.nl/nieuws/dominee-nodigt-benno-l-uit-om-zijn-buurman-te-worden~b41b41b0/
Rikko groeide op in de beschermde wereld van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt waar zijn vader predikant is. Hij kreeg mee: 'alzo lief heeft God mij/de kerk gehad...' maar ervaart de wereld dat ook? Je kunt woorden van de traditie waarin je bent groot gebracht wel herhalen maar herhaal je dan de oorspronkelijke bedoeling ervan? Hoe kan dat eerste vuur weer geleefd en beleefd worden? werd zijn vraag.
Wat me raakt, is dat hij wil leren van anderen. Gaandeweg, met vallen en opstaan. In de pop-up-kerk bijvoorbeeld. Met en van kunstenaars. Samen ontdekken wat geloof betekent. Elke keer weer moet het evangelie belichaamd worden (Stanley Hauerwas).
'Ik ben niet zo bezig met het resultaat, ik wil vooral laten zien wat er gedaan moet worden. Dat leer ik van kunstenaars. Je hebt een aantal materialen en je hebt de heilige taak om uit te vinden wat je ermee kunt. Willem de Kooning had in New York zijn levenswerk tentoongesteld. Er hing een bordje met een citaat van hem: 'ik ben niet geïnteresseerd in een mooi product, ik wil kijken hoever ik kan gaan'. En als je dan zijn werk ziet, dan is hij bijvoorbeeld bezig om te kijken of hij de ziel van de vrouw kan vastleggen. Super abstract en wild en rauw werk. Hij wil iets vatten van het mysterie. Zo wil ik heel graag met het christendom bezig zijn. Rijden naar Griekenland met 'We gaan ze halen' afgelopen kerst is een manier om te ontdekken wie God is. En om te ontdekken wat het mysterie is.' (interview Lazarus https://www.lazarus.nl/artikel/2019/06/rikko-voorberg-ik-ben-niet-bezig-met-resultaat-ik-wil-laten-zien-wat-er-gedaan-moet-worden)
Een tijd geleden zei een vriendin-collega tegen me, toen ik een keus moest maken die me niet aanstond. 'Er is ook nog zo iets als gehoorzaamheid'. Ik sputterde fors tegen. Maar dacht later: dat is wel belangrijk. Dat ik gehoor geeft aan iets dat groters is dan mezelf.
Rikko verwoordt het zo: 'Ik word gevraagd om trouw te zijn aan een ideaal, aan een koninkrijk, aan hoe God in de wereld ingrijpt. En me betrokken te voelen alsof ik zelf leiderschap draag en dan te gaan handelen. Het is een heel egalitair mensbeeld. Dus ik moet handelen naar wat ik kan. Die vrijheid en verantwoordelijkheid nemen en gewoon gaan zonder dat je weet waar je uitkomt.
Er zijn mensen die tegen me zeggen dat ik onder de streep verloren heb, maar voor mij gaat het niet over korte termijn winst, maar over trouw zijn. Soms zie je iets van dat koninkrijk en soms niet, maar het gaat erom dat je eraan werkt.’
Zo wil ik graag leven en werken. Hier in Hoogland. Met vallen en opstaan met anderen ontdekken wie God is. Ik ben benieuwd...
Reacties