Nog drie nachten ... Aftellen naar kerst

 


[bekijk hier de vlog; voor abonnees: als de link in het emailbericht ontbreekt, en je wilt de vlog bekijken, klik dan op de titel bovenaan het bericht]


Op de donkerste dag van het jaar, 21 december, wanneer de de dag het kortst en de nacht het langst is, zingt het lied om de komst van de dageraad: 

O Dageraad, afglans van het eeuwig licht
en Zon van gerechtigheid.
Kom nu en verlicht hen die in duisternis leven,
die gezeten zijn in de schaduw van de dood.

Er is meer licht dan door het raam gezien kan worden

Verlangen en God hebben wat met elkaar te maken. 

Het verlangen klinkt in dit lied en wordt met met ongeduld gekleurd. Verlangens helpen je om vooruit te gaan, om door te bewegen in het leven, om iets te bereiken of te realiseren, of om niet opgesloten te blijven in een noodlot. 

Nu kun je van alles wensen: geld, gezondheid, liefde, geluk. 

Verlangen dat met God te maken heeft kun je altijd hieraan herkennen: het blijft niet hangen bij jezelf maar gaat uiteindelijk om een goede wereld voor iedereen. Een plek waar mensen tot hun recht komen, waar ze elkaar begrijpen, waar ze thuis zijn bij zichzelf en bij elkaar. De dageraad is de zon die opgaat over slechten en goeden. De zon van gerechtigheid die over alles en iedereen schijnt.

Heb je idealen, verlangens voor de wereld, of ben je daar niet zo mee bezig? Hoe zou jij jouw eigen levensverlangens omschrijven?

Het lied noemt de dageraad een afglans van het eeuwig licht. Hoe donker de nacht en hoe lang die ook duurt, kun je vertrouwen op de glimp van de zon die de nieuwe dag aankondigt. Hoe heeft een nieuwe dag voor jou met God of eeuwigheid te maken? 


Deze blogs en vlogs maakte ik naar aanleiding van het prachtige boekje: O | Esther Maria Magnis | Van Wijnen | 64 bladzijden | € 14,50, verkrijgbaar in de lokale boekhandel (ja, ook tijdens de lockdown). 


Reacties