2021 in één symbool


Vorig jaar ontdekte ik door Rebecca Onderstal het geniale 'One Word'. Kies één woord waarmee je het nieuwe jaar in gaat. 'Go where it takes you. Be who it makes you.' 

Dit jaar kies ik geen woord, maar een symbool. Zie de foto hierboven. Een hand houdt met drie vingers een ei omhoog. 

We kregen het beeldje van vrienden van ons, Henk en Joa Bosch-Mulder. Nadat we elkaar twee keer in Ghana ontmoetten, wonen we nu vlak bij elkaar in Nieuwland. 

De houtsculptuur wordt 'de kwetsbaarheid van het leven' genoemd. Het verborgen leven in het ei vraagt erom voorzichtig vastgehouden te worden. Te stevig vasthouden zou de eierschaal doen breken. Tegelijk wordt het met fierheid de lucht ingestoken. 

Met dat verlangen naar balans tussen fierheid en kwetsbaarheid, kracht en zachtheid wil ik het nieuwe jaar in. 

Ik las dat Barack Obama bij een bezoek aan Kenia dit beeldje kreeg. En dat het sindsdien op zijn bureau staat. 'The paradox of power' heet het bij hem. Onmiddellijk denk ik terug aan dat aangrijpende moment dat hij Amazing Grace zong in de uitvaartdienst van de zwarte dominee Clementa Pinckney. Een president die huilt en zingt... 


Ik hoop dat we dat komend jaar meer zullen zien. Een hand die zelfbewust omhoog gestoken wordt om nieuw leven dat nog geboren gaat worden. Dat ik zelf iemand word die mijn kracht inzet om wat kwetsbaar is te hoeden en te dragen. 

Ik ben benieuwd met welk symbool jij het nieuwe jaar in gaat...Reacties