40 dagenpost


Gewoonlijk bruist Hoogland in het carnavalsweekend van vreugde, feest, gezelligheid, praalwagens en uitgedoste mensen. Nu was het stil. Gelukkig werd er uitbundig geschaatst en gesleed. Maar het dorp dat met gepaste trots jaarlijks de grootste carnavalsoptocht van boven de rivieren organiseert, was toch zichzelf niet. Carnavalsvereniging de Eemschuumers hield het dit jaar klein. Piepklein. Met een miniatuuroptocht schaal 1 op 11. 

Moedig en creatief. 

Helaas kon ik gisteren niet gaan kijken. Ik was aan huis en aan bed gebonden vanwege corona. Mijn 40-dagen-tijd-afzondering (letterlijk 'quarantaine' van het Franse telwoord voor 40) was al een week eerder begonnen. Ik maak er maar een 50dagentijd van... 

Wat ik meenam van de Eemschuumers: 'houd het klein'. 

Komende woensdag begint de 40dagentijd. De sobere tijd op weg naar Pasen. Periode van inkeer. Gebed. Stilte. 

De komende weken wil ik elke dag in deze vastenperiode iets delen uit een klein boekje dat ik de komende weken langzaam wil lezen. Peter Nissen attendeerde mij op deze gewoonte uit de Benedictijnse traditie. Benedictus zegt in zijn Regel: 'In de veertigdagentijd ontvangt ieder een boek uit de bibliotheek, dat van begin tot eind volledig gelezen wordt.' (RB 48,15).

Het boekje dat ik koos telt nog geen 100 pagina's. (De Nederlandse vertaling komt zelf niet verder dan 80). Gemiddeld dus nog geen 3 pagina's per dag. Het wordt een vorm van slow-reading. Ook dat past bij de kloostertraditie. Niet lezen om informatie te verzamelen, om te be-grijpen, maar om begrepen, misschien wel gegrepen te worden.

Het gaat om kauwen op te woorden. Herkauwen, zoals koeien dat doen.

Dat past ook bij de intentie van de schrijver: “This is a short book but it may not turn out to be a quick read.” Een boekje om met geduld, liefde en aandacht te lezen. Mooi dat de schrijver om zo'n houding van ontvankelijkheid vraagt.

Elke dag dus een korte leeservaring n.a.v. Samuel Wells | Walk humbly. Encouragements for Living, Working, and Being | ISBN9781786221506 | Gebonden | Canterbury Press Norwich | € 19,95 | ebook € 12,09

Verkrijgbaar bij de lokale boekhandel.

[Er is ook een Nederlandse vertaling: 'Leef dicht bij God' | Van Wijnen, Franeker | Jaar van uitgave: 2020 | ISBN: 9789051945768 | € 12,50]

Doe je mee?

Er is gelegenheid te reageren en gedachten uit te wisselen.

De blogs worden ook gepubliceerd op Facebook en Twitter.
Reacties

Jolien Kok zei…
Boekje besteld bij Riemer Amersfoort, ik doe mee (zonder Facebook of Twitter)
Beterschap!
Ah fijn, ik hoop dat de vertaling meevalt (of lees je het Engels?); mijn andere ervaringen met vertalingen van Wells bij Van Wijnen, vielen me niet mee ;-)
Fijn dat je meedoet!
Volkert zei…
Ik herinnerde mij een andere verklaring voor quarantaine:
Quarantaine (quaranta giorni, veertig dagen) is een van origine medische term die afkomstig is uit het Italiaans ten tijde van de pestepidemie in de 14e eeuw.[1] In deze tijd werden namelijk alle aanmerende schepen verplicht om 40 dagen in de haven stil te blijven liggen, en werd de bemanning daarbij geacht het schip niet te verlaten. Deze maatregel behelst het afschermen van risicobronnen ter vermindering van verspreiding van een infectie.
Groet, Volkert
Jolien Kok zei…
Ik lees het in het Nederlands, maar heb geen eerdere leeservaring met Wells..hopelijk valt het mee. Misschien dat ik over 40 dagen jouw boek nog wil lenen :-)
Anoniem zei…
Een mooi initiatief in deze rare tijd. Beterschap en ik lees en leef mee! Jaelle
Tuurlijk! Het Engels is mooi!