40 dagenpost - #dag30 je kleden in zegen


Wat is het tegendeel van toeval? 

Lot of noodlot? Voorbestemming? 

Ik hoor het mezelf wel eens zeggen als iets gebeurt dat wonderlijk goed uitpakt (of mij erg goed uitkomt):  'Dit heeft zo moeten zijn.' 'Dit is niet voor niets'. 

Leuk en mooi voor iets dat meevalt of goed uitpakt. 

Wells duidt dat op een nog mooiere manier: deze erkenning is je kleden in de zegen die je geschonken wordt. En hij bedoelt dat in het kader van zijn hoofdthema: dat we ons niet groter voordoen dan we zijn. 

Je doet de jas aan die bij jou past. Die niet te groot en ook niet te klein is. Die zit als gegoten. 

Gisteren zag ik een aflevering van het programma 'We gaan het maken' (BNN-VARA). Een groep van Nederlandse uitvinders en creatieve ingenieurs van de TU Twente ontwikkelt en ontwerpt een specifiek hulpmiddel voor iemand met een chronische ziekte. 

In aflevering 4 gaat Hellen aan de slag voor Nynke (31). Zij heeft een zeldzame spierziekte waardoor de spierkracht in haar bovenarmen en bovenbenen heel hard achteruit gaat. Ze vindt het erg vervelend dat ze niet meer zelfstandig haar jas kan aan- en uittrekken. Hierdoor moet ze altijd op haar man of de buren wachten. 

Ik was geroerd door de persoonlijke en creatieve aanpak van de uitvinder Hellen. Haar kennis van stoffen en kleermakerij zet ze in om een schijnbaar onmogelijke opdracht uit te voeren. Met veel denkwerk, gesprekken met Nynke, doorzettingsvermogen en creativiteit kan Nynke weer zelfstandig haar jas aan en uit kan trekken. De jas staat haar geweldig en ze straalt. 

Jouw levensverhaal is geen uniform van dertien in het dozijn. Het is een jas die speciaal voor jou is bedacht, ontwikkeld, gemaakt. 

Kun je zo ook naar het grote levensverhaal kijken? En naar de creativiteit van de Schepper die maatwerk levert? Die zowel de gehakkelde aurelia als jou op het oog heeft. Niet alleen de openbrekende vulkaan op IJsland maar ook de komst van de Messias. 

'Je kleden in de zegen die je geschonken wordt'. Dan ontdek je wellicht ook "hoe gevaarlijk en wonderlijk de weg was waarlangs die zegen tot ons gekomen is." 

Het is vaak kantje boord. Veel bijbelverhalen zijn ternauwernood. Voor hetzelfde geld was het joodse volk verdronken in de Schelfzee. Was vrijdag geen Goede Vrijdag. Ik had er net zo goed niet kunnen zijn. Die jas voor Nynke had ook niet gemaakt kunnen zijn. 

Wat een creatieve scheppingskracht en vindingskracht die weerstanden en tegenslagen weet te overwinnen. 

Wat betekent het voor jou als je je realiseert dat er zo'n vindingrijk groter verhaal is waar jij in voorkomt...? 


Elke dag van de 40dagentijd deel ik een leeservaring bij Samuel Wells | Walk humbly. Encouragements for Living, Working, and Being | ISBN9781786221506 | Gebonden | Canterbury Press Norwich | 2019 | € 19,95 | ebook € 12,09

Verkrijgbaar bij de lokale boekhandel. 

[Er is ook een Nederlandse vertaling: 'Leef dicht bij God' | Van Wijnen, Franeker | 2020 | ISBN: 9789051945768 | € 12,50]  

Reacties