40 dagenpost - #dag36 Gebroken lichaam


Het zevende hoofdstuk gaat over de kerk. 

Laat me raden: het eerste waar je aan denkt zijn schoppende en duwende kerkgangers in Krimpen en op Urk op Palmzondag. 

Het tweede waar je misschien aan denkt, is de kathedraal van Makassar waar op diezelfde zondag een bom afgaat en tientallen mensen verwondt en de daders doodt. 

Zoveel geweld rond  kerken. 

Dat kan je veroordelen of verbazen. Of allebei. 

Nu ís de Stille Week ook een gewelddadige week. Jezus wordt op een gruwelijke manier gemarteld en gedood. Ook de leerlingen van Jezus trekken het zwaard als ze belaagd worden. Weliswaar niet door Journalisten maar door gewapende soldaten. 

Leerlingen van Jezus zijn niet beter of anders dan wie dan ook. Ze kennen (gevoelens van) agressie, ze voelen zich klem gezet. Ze leven niet naar hun idealen of hun voorbeeld Jezus. 

Kerk betekent o.a. dat we gezalfd zijn met het teken van de doop en geheeld door dat van het avondmaal. Daardoor word je zonder onderscheid naar huidskleur of taal, culturele of maatschappelijke status opgenomen in een nieuwe gemeenschap die met vallen en opstaan bij Jezus wil horen. 'De plek van verzoening tussen de hemel en de aarde, tussen de essentie en het bestaan' [pag 58]. 

Dat klinkt tamelijk abstract. 

Ik moet denken aan een aflevering van de BBC-serie Broken. Gertine Blom attendeerde erop (in haar mooie artikel, https://www.lazarus.nl/artikel/2019/03/de-maaltijd-van-de-heer-is-voor-iedereen-avondmaal). 

Een katholiek priester leeft intens mee met zijn gemeenteleden in alles wat zij meemaken. Eén van hen is een politieman die betrokken is bij de dramatische dood van een zwarte jongen. Na een verkeerde inschatting werd hij dood geschoten. Zijn collega’s willen zichzelf vrijpleiten en de boel verdraaien. Ze zetten hem onder druk om hetzelfde te doen.

Verscheurd door loyaliteit aan de waarheid en de angst zijn baan te verliezen, breekt de politieman. Op zondag zijn ze bij de eucharistieviering in de kerk. De politieman. De moeder van de doodgeschoten jongen . De priester die de situatie kent. Hij reikt aan beiden de communie.

Na afloop zoekt de agent de priester op:

– ‘Why did you give me communion, Father?

> ‘Why did you come up for it?’

– ‘Because I’ve never needed it so much in my life.’

> ‘That’s why I gave you it.’


Elke dag van de 40dagentijd deel ik een leeservaring bij Samuel Wells | Walk humbly. Encouragements for Living, Working, and Being | ISBN9781786221506 | Gebonden | Canterbury Press Norwich | 2019 | € 19,95 | ebook € 12,09

Verkrijgbaar bij de lokale boekhandel. 

[Er is ook een Nederlandse vertaling: 'Leef dicht bij God' | Van Wijnen, Franeker | 2020 | ISBN: 9789051945768 | € 12,50]  
Reacties

Anoniem zei…
Today, printer Direct CNC producers have built-in these programs into seamless, user-friendly packages, many constructing on the Cura open-source platform. Some 3D printers also allow you to use separate part programs, when you choose. Nearly all 3D printers bought right now can print at a decision of 200 microns—which ought to produce decent-quality prints—or higher. Many can print at 100 microns, which generally delivers engaging objects. A few can print at greater resolutions nonetheless, as fantastic as 20 microns, however could have|you may have|you might have} to transcend the preset resolutions and into custom settings to allow them. The Mini Delta V2 is great for newbies due to its bargain-basement value, simple setup, and clean operation.