Hemelvaart | Uit het oog maar niet uit het hart

[Giotto di Bondone, Hemelvaart] 


'Met zonder Jezus' is de titel van een boekje over Hemelvaart. Ik vind het een mooie titel die de kern raakt. Het is natuurlijk best vreemd om het vertrek van een persoon als een feest te vieren. Jezus is verdwenen én op nieuwe wijze onder ons. Je blijft alleen achter, maar dat is ng wat anders dan dat we aan ons lot worden over gelaten. Het is het meest paradoxale feest dat de kerk viert. Jezus' taak zit er op, maar wij en de wereld zijn nog niet van hem af. Nu Jezus niet meer lijfelijk onder is, dringt zijn aanwezigheid des te meer onder onze huid en door heel de wereld heen. 


In Amerfoort-Noord bestaat de traditie om aan de hand van een boekje de dagen van hemelvaart tot Pinksteren te vullen met een gebed en overdenking. Deze zgn. Pinksternoveen (noveen van negen, het aantal dagen die Hemelvaart van Pinksteren telt) is niet geboren uit verlegenheid, maar uit verlangen naar vervulling met de Geest. 

Josphine van Pampus maakte er ook dit jaar weer een mooi boekje bij. Met diverse bijdragen van andere voorgangers. 

In dit blog van vrijdag na Hemelvaart tot en met de zaterdag voor Pinksteren elke dag een tekst uit het boekje. 1 tot en 9. Tot het vervuld is, bidden we om de Geest: Veni Sancte Spiritus, Kom Schepper Geest.... (een lied uit Taizé:) 


Reacties