kunst en kerk - schuren en glanzenOp zondag 22 mei krijgt de Elleboogkerk weer even haar oorspronkelijke bestemming terug als kerk. In navolging van de Ruimteviering en de Johanneskerk verplaatst de protestantse wijkgemeente uit Hoogland de viering naar hartje Amersfoort. (Dank Dineke Havinga voor de tip en de mooie voorzet!)

De Elleboogkerk is maar 33 jaar ouder dan De Inham, maar heeft een totaal andere uitstraling. Niet alleen is het gebouw groter en hoger. Het is ook al lang niet meer in gebruik als kerk. Het voormalige Armando-museum is na een brand fraai gerestaureerd en toen stond het lange tijd leeg. Nu is het de tweede locatie van Kunsthal Kade. In het kader van de 150e geboortedag van Gerrit Rietveld kreeg Gijs Frieling de opdracht in de kerkzaal een Schurend Paradijs te verbeelden. 


Zijn paradijs laat een boven- en een onderwereld zien. Twee contrasterende werelden, kleurrijk en donker. Wie zijn de paradijsfiguren? En wie de mensen in de catacomben? Onze geliefde doden? Of zijn wij het zelf - meer dood dan levend? En waarom zo alleen - en gekluisterd aan beeldschermen? 

Kleurige figuren en golfbewegingen, allerlei dieren en planten, engelen en duivels trekken aan je oog voorbij. Ze leiden je naar het koor van de voormalige kerk waar een nieuwer paradijs uit de hemel neerdaalt. Is er toch hoop op een paradijs? Is er toch een visioen van vrede? 


Talloze knipogen naar bijbelverhalen en iconografie... Talrijke teksten als tekens aan de wand geven je te denken. 


In deze setting slaan we op zondag 22 mei de bijbel op (het scheppingsverhaal), zingen we liederen, bidden we gebeden, staan we stil en komen in beweging. 

Kunst en kerk reiken elkaar de hand, lenen elkaars oor en oog. De schilder en de schrijver, ze willen beiden verbeelden, oproepen, vragen. Wat hebben ze elkaar te zeggen, hoe bevragen ze elkaar? 

Laat je verrassen, wees welkom op zondag 22 mei. 

We zijn Kunsthal Kade en Gijs Frieling hartelijke dank verschuldigd. Zij gaven royaal en pro deo de ruimte een viering te houden. 


Wat: Kerkdienst in de Elleboogkerk 
Waar: Langegracht 36, 3811 BW Amersfoort
Wanneer: 22 mei 2022, 10 uur
Kosten: Geen (wel zoals gebruikelijk in een kerkdienst een collecte) 

Reacties