Bright Richards wint compassieprijs 2011


In december van het vorig jaar was Bright Richard´s voorstelling ´As I left my father´s house´te zien in de Opstandingskerk.
Het op werkelijke gebeurtenissen gebaseerde theaterstuk is bij tijden hartverscheurend. Het gaat over de langjarige gevolgen van oorlog en over het bidden op momenten die er toe doen. Vertegenwoordigers van jodendom, christendom en islam vertellen hun vluchtverhaal en de gevolgen van migratie. De meeste profeten van de drie religies moesten huis en haard verlaten door agressie, armoede of oorlog. Ook zij sloegen ooit een onbekende weg in vol onzekerheid en gevaar.
In dit theaterexperiment wordt een niet-westerse manier van vertellen gecombineerd met een westers theatrale context. De teksten die o.a. zijn geinspireerd door de Bijbel, de Koran en de Tenach, lopen samen op met persoonlijke geschiedenissen en overwegingen, en wel zo dat niemand meteen weet uit welke bronnen wordt geput.

Op 8 april kreeg Bright Richards voor deze productie de Compassieprijs 2011 uitgereikt. Meer dan terecht!

De jury kent deze prijs toe omdat zij het belangrijk vindt dat er in dit maatschappelijk gure klimaat voor vluchtelingen en migranten ook andere geluiden klinken, namelijk over de kracht van deze mensen, die onze samenleving nieuwe impulsen kunnen geven.
Acteur en theatermaker Bright O. Richards (1969) ontvluchtte zeventien jaar geleden zijn door burgeroorlog geteisterde vaderland Liberia. Richards speelt op dit moment in het door hemzelf geregisseerde stuk As I Left My Father’s House.
De IKON herhaalt een interview met Bright O. Richards (Het Vermoeden) op zaterdag 16 april 2011, 10.58 uur, TV Ned 2.


Lees meer op de site van Het Vermoeden

Reacties