Zin in film: Son of man - Een zwarte Jezus

Nooit eerder werd Jezus gespeeld door een zwarte acteur. In Son of Man, de tweede speelfilm van theatermaker Mark Dornford-May, is dat wel het geval.
Nu is dat in de geschiedenis van de cinema misschien een uniek gegeven, in deze film is het vanzelfsprekend. De regisseur heeft het levensverhaal van Jezus namelijk over gebracht naar de 21 ste eeuw en wel naar de townships van Zuid Afrika.

De film maakt gebruik van ‘reframing tradition’. Je kunt de Mattheus Passion vertalen in het Nederlands (as. vrijdagmiddag te zien bij de EO, in een vertaling van Ria Borkent. Zij werkt ook mee aan het project 'Psalmen voor nu'). Toch is een vertaling slechts een relatief kleine aanpassing vergeleken bij de manier waarop Dornford-May te werk gaat.
Bekende symbolen en metaforen uit de christelijk theologie en iconografie krijgen een helemaal nieuw kader.
Allereerst is er de actualuasiatie. Straatvechters uit de townships worden volgeling van Jezus. De oproerpoltie heeft de rol van de Romeinse overheerser. Rituelen die jongeren ondergaan op weg naar de volwassenheid, krijgen een plek in Jezus' levensverhaal en worden gecombineerd met het bijbelse element van de verzoeking door de satan.
De verassing van deze film zit ook in de volgorde waarin de kruisiging, begrafenis, verrijzenis, hemelvaart en de uitstorting van de heilige Geest plaatsvinden. Bovendien vallen Pasen en Pinksteren (net als in het evangelie naar Johannes) hier echt op een dag.

'Son of man'vertelt een ernstig en indringend verhaal. En tegelijk is het vol humor, zang en dans. De stralenkrans van Maria is een draaiende oude ventilator, de aanbidding van de Drie Wijzen vindt plaats als Maria de peuter Jezus lekker inzeept voor het bad, engelen zijn zwarte kinderen die beplakt zijn met witte veren. Bruiloften, protestmarsen en begrafenissen worden opgeluisterd met Zuid Afrikaanse zang en dans.
‘Witte’ Jezusfilms slaagden er nooit in te breken met het beeld van de zoetige Jezus die we kennen van de zondagschoolplaatjes. Maar dat is in deze film wel gelukt.

Te zien op dinsdag 19 april, in de Opstandingskerk, Het Kant 1, 20:00 uur (na afloop van de vesper).

Reacties